Internet


Internet on maailmanlaajuinen verkosto. Se on kuin maapallo, jossa jokaisella sivulla on oma osoitteensa.
Näet sivun osoitteen sivun ylhäältä osoiteriviltä.

Tehtävä 1.

Ensimmäinen osa on sivuston osoite ja toinen osa on tämän sivun osoite sen sivuston sisällä, ikään kuin talon osoite ja siellä olevan asunnon osoite.

Kun avaat internetselaimen kuten Chromen, sinun pitää tietää osoite, johon haluat mennä. Jos et tiedä osoitetta, voit etsiä tietoa hakukoneilla kuten Googlella.

Chromessa ylhäällä on myös +merkki. Siitä voit klikata ja avata uuden välilehden eli sivun. Klikkaa sitä ja kirjoita osoiteriville osoite osaansuomessa.fi/netti ja paina enter. Löydätkö sivun?

Jos kirjoitat väärin, et osaa kirjoittaa /-merkkiä tai unohdat kirjoittaa .fi, sinut ohjataan hakukoneeseen.

Hakukone yrittää auttaa sinua, mutta se ei aina onnistu. Siksi on tärkeää, että osaat kirjoittaa osoitteen oikein.

Google ei löydä sivua, jos kirjoitat sen väärin.

Haku

Kun haluat etsiä jotain, käytä hakua. Haku on sitä, kun haet eli etsit tietoa. Yleensä haun symboli on suurennuslasi.

Kun kirjoitat jonkin sanan hakuun, haku antaa listan sivuista, joilla etsimäsi sana on. Voit klikata sivun jotain hakutulosta ja katsoa, onko sivulla tieto, jota etsit.

  1. Harjoittele hakua osaansuomessa.fi-sivuilta. Mene etusivulle ja etsi haku ja kirjoita hakusanaksi “kotoutumiskoulutus”. Löydätkö kuvan? Mikä kirja kuvassa on?
  2. Tee uusi haku. Kirjoita nimi väärin. Löysitkö kuvan?

On tärkeää kirjoittaa oikein. Jotkut hakukoneet, kuten Google, kuitenkin auttavat sinua, jos kirjoitat väärin.

 

Youtube-videopalvelu

Youtubessa on paljon videoita, joita ihmiset joka puolella maailmaa ovat ladanneet sinne. Videot voivat olla ihan millaisia vain.

Kun etsit Youtubesta jotakin videota, sinun pitää miettiä, millaista videota etsit. Tee haku “osaan suomea” ja selaa listaa. Ensimmäinen tulos on käyttäjä, ei video. Voit klikata käyttäjää ja katsoa, mitä videoita käyttäjällä on.

Muut tulokset ovat videoita.

Etsi video, josta voit opiskella, miten Youtubeen ladataan video.

Tiedoston lataus koneelle

Internetsivuilla voi olla tiedostoja, joita voit ladata omalle koneelle. Tekstissä voi olla linkki, joka näkyy erilaisena tekstinä. Sivulla voi olla myös kuva, jota voit painaa. Kun klikkaat linkkiä tai kuvaa, tietokone lataa sen kovalevylle. Näet ladatun tiedoston sivulla alhaalla. Klikkaa sitä.

Karttaohjelmat

Internetissä on paljon karttaohjelmia, joita voit käyttää hyödyksi opiskelussa. Tässä esimerkki ryhmässä tehtävästä harjoituksesta, jonka saa ladata ja jota voi vapaasti muokata.

Lataa tiedosto täältä.

Paint

Erilaisilla piirrustusohjelmilla voi harjoitella hiiren käyttöä.

Opiskelija lataa piirrustustehtävän tietokoneelle tästä. Piirrä toinen puoli samanlaiseksi. Minkä piirsit?

Word

Wordillä voi harjoitella kätevästi numeroita, värejä ja Wordin toimintoja väritystehtävän avulla. Tässä esimerkki pareittain tehtävästä harjoituksesta, jonka saa ladata ja jota voi vapaasti muokata.

Opettajan materiaaliesimerkki, lataa tästä. Piirrä lisää kuvia itse tai anna opiskelijan ensin piirtää koneella. Pari selittää, millä värillä ja mikä numero väritetään.

Opiskelija lataa väritystehtävän tietokoneelle tästä.