Matematiikkaa toiminnallisesti ja oivaltaen aikuisille oppijoille

Tervetuloa hankkimaan työkaluja toiminnallisen ja oivaltavan oppimisympäristön luomiseen.

Päivän aikana saat käsityksen Varga–Neményi -menetelmällisen matematiikan opetuksen perusteista ja ydinsisällöistä.

Aika ja paikka

29.4.2020, kello 10-16, Vanajaveden Opisto, Hämeenlinna, Jaakonkatu 28, luokka 1560.

Kohderyhmä

Koulutuspäivä soveltuu kaikille aikuisten maahanmuuttajien perustaitojen opettajille. Toivotamme tervetulleiksi matematiikan opettajat, luku- ja kirjoitustaidon opettajat, suomen kielen opettajat sekä kaikkien muidenkin aineiden opettajat, jotka haluavat omassa opetuksessaan ottaa huomioon laajaalaisesti matemaattisten ajattelutaitojen kehittämisen.

Koulutuksen sisältö

Osaan!-hanke järjestää aikuisten maahanmuuttajien opettajille koulutuspäivän, jossa keskitytään matematiikan opetuksen perusteisiin. Matematiikka on abstrakti tieteenala, mutta matematiikan oppimisen perusta on konkretiassa. Siksi konkreettisuutta ja oppijan omaa kokemusta ei voida ohittaa perusteita opiskeltaessa, olipa matematiikan oppjjan ikä mikä tahansa.

Matematiikan oppimisessa olennaisia taitoja ovat hyvä lukukäsitteen ymmärtäminen, lukujen sujuva käsittely sekä opitun soveltaminen. Varga–Neményi -menetelmän keskeisenä lähtökohtana on, että opiskelijat puhuvat ja kirjoittavat sekä suomen että matematiikan kielellä itse tekemistään havainnoista. Oivaltaminen ja ymmärtäminen johdattelevat matemaattiseen ajatteluun. Säännöt ja kaavat, joita oppija ei ymmärrä, eivät kannattele osaamista eteenpäin.

Koulutuksessa perehdytään tiettyihin matematiikan oppimisen kannalta keskeisiin teemoihin. Sisältöinä ovat lukukäsitteeseen, lukutuntumaan, laskutaidon perusteisiin ja matemaattiseen ajatteluun liittyvät harjoitteet konkreettisilla välineillä. Näkökulma on käytännönläheinen, teoria ja käytännön harjoitteet lomittuvat toisiinsa. Päivän aikana osallistujat saavat kokeilla opiskelijoille sopivia pelejä ja harjoitteita.

Kouluttajana toimii Anni Lampinen.

Lisätietoja menetelmästä: www.varganemenyi.fi.

 

Koulutus on osallistujille maksuton. Osaan!-hanke tarjoaa osallistujille kahvit. Ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Lisätietoja: Juha Mäkirinta p. 040-8696413, juha.makirinta@kktavastia.fi